BÖCKER OM NÖSSEMARK

Lars Hanssons bok Flykten till Sverige skildrar med ett unikt material en bristfälligt belyst aspekt av Sverige under andra världskriget: flyktingproblematiken vid gränsen till Norge.

Vi får ta del av ett stort antal mycket dramatiska skildringar av situationen vid gränsen under krigsåren. Vi möter såväl de som flydde från Nazistyret i Norge, som de som tog emot flyktingarna på den svenska sidan. På båda sidor av gränsen fanns personer som tog stora risker och visade stort civilkurage.

Men det fanns även de som uppvisade motsatsen, som t.ex. den nazianstuckne landsfiskal som skickade tillbaks personer som ingick i norska motståndsrörelsen. Vissa av dem greps vid återkomsten till Norge, vilket innebar förhör och tortyr hos Gestapo och i några fall även arkebusering. Hansson har med sin läsvärda bok fyllt en lucka i svensk historieforskning med fokus på Bohuslän, Dalsland och Värmland.

Boken kan beställas genom att betala 300,- (inkl porto).
För leverans i Sverige: bankgiro 204-0459 eller Swisha till 0761481011
För leverans till Norge: kontonummer 1105.12.16794 eller Vipps: 917 44 367

Kom ihåg att ange ditt namn och din adress när du betalar!

Hembygds-, släkt- och personforskning är nära besläktade. De flesta som släktforskar torde förr eller senare träffa på indelta soldater – knektar, båtsmän eller ryttare. Om de sätts in i sitt större sammanhang blir de en väg in i lokalhistorien liksom i Sveriges historia.

Den här boken handlar om livet för de nära 60 indelta knektar med familjer som tillhörde Vedbo kompani i Nössemark under 1800-talet. Boken beskriver det ur både ett socialt och ett militärt perspektiv i såväl det lilla – socknen – som det stora – försvaret av Konungens intressen under Sveriges sista krig. När indelningsverket upphörde 1901 blev de torpare, arrendatorer eller bönder. Några flyttade från socknen, kanske till Norge eller från 1860-talet till USA.



Boken finns att köpa för 125 kr i butiken eller genom Hembygdsföreningen. Kontakta Jan-Gunnar Eliasson vid intresse.

Viktor Emanuel Myrén, född den 29 januari 1883 på gården Myrstacken i Nössemarks församlingDalsland, död den 18 oktober 1941 i Danderyds socken[3], var en svensk författare och journalist.

Han var näst yngst i en syskonskara på sju barn, och yngre bror till Frans Oskar Myrénkörledarekompositör och järnhandlare i Bengtsfors, Dalsland.

Föräldrar var lantbrukaren Elis (Eljas) Johnsson och Maria Lisa (Marja) Andreasdotter.
Viktor Myrén studerade vid läroverk och målarskola. Från 1918 bodde han i Stockholm och arbetade som journalist. Han var korrespondent till svenska och utländska tidningar.

Hans främsta och bestående berättelser handlar om de folkliga väckelserörelserna i 1880- och 1890-talets isolerade gränsbygder mot Norge i nordvästra Dalsland. Detta tema gestaltas i trilogin Mästaren vid gränsen, De goda fotspåren och Det förlovade landet.
Flera av Myréns böcker har översatts till norska och tyska.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.